Je eigen wensen volgen

16 februari 2022

Een verlies is ingrijpend en iedereen ervaart dit op zijn eigen manier. Kamsteeg Uitvaartzorg gaat daarover in gesprek met personen die een dierbare hebben verloren en we kijken terug op wat we hebben kunnen betekenen, zowel voorafgaand aan en tijdens een uitvaart, maar ook daarna als er een nieuwe fase van het gemis intreedt.

Kamsteeg Uitvaartzorg sprak met Joke de Leeuw van Weenen over hoe zij de betrokkenheid van Kamsteeg Uitvaartzorg heeft ervaren toen zij op 13 december 2014 haar man Edward verloor. Hij overleed plotseling aan een hartstilstand op 45-jarige leeftijd. Kamsteeg Uitvaartzorg verzorgde daarna de begrafenis. Hoe Joke deze periode heeft beleefd, vertelt zij in dit interview.

“Begin 2014 kwam ik in aanraking met Kamsteeg Uitvaartzorg. Een jongen uit ons dorp overleed op zeer jonge leeftijd”, vertelt Joke. “Zij hebben toen de begrafenis verzorgd en een van mijn zonen heeft meegeholpen bij het dragen van de kist. Hij was toen ook nog jong en Kamsteeg Uitvaartzorg heeft dit toen heel goed begeleid.”

Op de dag van het overlijden van Edward, de man van Joke, was er in het dorp waar ze samen met haar vier kinderen woonden een groot evenement aan de gang. Joke hielp daar met het hele gezin aan mee. Aan het begin van de avond ging Edward even naar huis en hij kreeg daar plotseling een hartaanval. Toen haar man wel erg lang wegbleef, heeft Joke gevraag of een van haar zonen wilde gaan kijken. Die vond Edward thuis en heeft de hulpdiensten gebeld en de reanimatie ingezet. Daarna kreeg Joke bericht van haar zoon en is ze direct naar huis gebracht. Edward kwam ondanks de reanimatiepogingen niet meer bij leven.

“Vanaf dat moment kwam alles op me af”, vertelt Joke. “Ineens vraagt een van mijn kinderen welke begrafenisondernemer er moet komen. De naam Kamsteeg Uitvaartzorg kwam direct in me naar boven en Peter Kamsteeg is meteen zelf gekomen. Hij vroeg ons wat we graag wilden. We hadden niets vastgelegd.” Joke koos ervoor om Edward te laten balsemen. Dat betekende dat haar man voor de verzorging diezelfde avond nog naar het uitvaartcentrum in Andel zou moeten. “Ik besloot om met hem mee te gaan. In ons leven deden we echt bijna alles samen, ik wilde hem niet weer alleen laten.” Bij Kamsteeg Uitvaartzorg vroeg Louise Kamsteeg of Joke mee wilde helpen met de verzorging. “Dat heb ik gedaan en ik was ook bij de balseming aanwezig.” Daarna koos Joke ervoor om Edward weer thuis te brengen en daar te houden tot aan de begrafenis. “De begeleiding vanuit Kamsteeg was perfect.”

Daarna moest er van alles voor de uitvaart geregeld worden. Joke overlegde met haar vier kinderen over wat zij belangrijk vonden tijdens de begrafenis. Er kwamen twee dingen naar voren: muziek en de Porsche van Edward. De Porsche was een jeugddroom van Edward die hij samen met Joke waar heeft kunnen maken. Anderhalf jaar voor zijn overlijden hadden ze de auto gekocht en daar met veel plezier in gereden. “De auto maakte een groot deel uit van ons leven. We vonden het heerlijk om ‘s avonds een rondje door de omgeving te rijden om even samen te praten en te genieten. Edward nam ook graag anderen mee in zijn auto om samen in het plezier te delen.”

“Muziek tijdens de begrafenis vonden we ook belangrijk, iedereen uit ons gezin wilde graag hetzelfde lied horen. Dat was heel bijzonder. Ik overlegde dit met Peter Kamsteeg. Ik wist niet of dit mogelijk was. Peter gaf me steun, hij zei ‘het is jullie afscheid en jullie moeten je eigen wensen volgen’. Je kan dit maar één keer goed doen.” Peter zorgde voor het audiomateriaal in de kerk, zodat het lied kon worden afgespeeld en ook dat de Porsche meereed in de rouwstoet. “Mede dankzij zijn hulp en inzet verliep de begrafenis zoals we wilden.”

Na de begrafenis bleef Joke in contact met Peter Kamsteeg en zijn collega’s. “Ze dachten ook mee in hoe we de steen op het graf wilden hebben. We hebben voor een glasplaat en een rvs-rand om het graf gekozen. Peter kwam daarna ook regelmatig langs om even te vragen hoe het ging en we hebben daarna altijd contact gehouden.”